Goedkoop je studentenkamer opfleuren

Het studentenleven gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn. Maar als student zal je veel rekening moeten houden allerlei verschillende dingen. Je zult ineens veel meer verantwoordelijkheid krijgen en ook op zoek moeten gaan naar een nieuwe plek om te wonen. Veel studentenkamers zien er niet uit als een droomhuis, maar juist als een afgetakeld huis. Daarnaast heb je als student vaak niet de beschikking over een groot budget waarmee je veel kunt doen wat betreft een verbouwing of een aanpassing. Zeker nu de subsidies zijn stopgezet en de studenten steeds meer moeten lenen om hun studie te betalen, is het lastiger voor studenten om geld te sparen en een budget te creëren. Met dat in gedachten is het interessanter om voor zo goedkoop mogelijk een studentenkamer te realiseren. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen en ik zal in dit blog een paar tips geven, zodat jij weet waar je als toekomstige student rekening mee zal moeten houden.

Maak een budget

Het is belangrijk om van te voren een goed duidelijk en overzichtelijk plan op te stellen, zodat je een goede inschatting hebt van alle kosten. Op basis van alle kosten kun je gaan kijken hoe groot het budget zal moeten zijn die je apart moet zetten en hoe veel je vervolgens eventueel erbij zal moeten gaan lenen. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam of Utrecht is het wonen enorm duur en voor een student eigenlijk niet eens interessant. Het is alleen interessant als je genoegen wilt nemen met een ontzettend kleine ruimte of samen wilt gaan wonen met een grote groep andere studenten. Verder zal je bij het maken van een budget ook rekening moeten houden met het vervoer naar school en eventueel naar sport. Vaak kun je als student kosteloos gebruik maken van het openbaar vervoer, maar het kan ook verstandig zijn om op zoek te gaan naar een fiets.

Beginnen met de inrichting

Verder is het van groot belang om te kijken in hoeverre je nog moet inrichten. Het kan zo zijn dat de ruimte al gestoffeerd of zelfs al gemeubileerd is, maar dat hangt af van de ruimte zelf en dat kan heel erg verschillend zijn. Er gaat vanzelfsprekend veel meer werk zitten in een ruimte die zowel nog niet gestoffeerd is als gemeubileerd, maar dat komt niet zo vaak voor. Vaak is een ruimte wel al gestoffeerd, maar zal je zelf moeten zorgen voor de meubels. Meubels hoef je niet perse nieuw uit de winkel te kopen, maar kun je ook tweedehands kopen. Op die manier bespaar je nog wat extra centjes. Wat betreft licht wordt er al vaak gebruik gemaakt van de standaard tl buizen. Deze zou je het beste kunnen vervangen voor led downlighters, want dat is veel aangenamer licht. Het zal een positief effect hebben op zowel je productiviteit als op je humeur.

Leave a comment