Ga je beginnen als freelancer? Dit zijn de voor- en nadelen!

Ben jij van plan om binnenkort voor jezelf te beginnen als freelancer of ZZP'er? Daar zitten een hoop voordelen aan, zoals meer vrijheid en onafhankelijkheid. Maar vergis je ook zeker niet in de nadelen. Je krijgt bijvoorbeeld ook wel eens te maken met dubieuze debiteuren: klanten waarvan je niet zeker bent of ze wel gaan betalen. Ondernemen brengt nou eenmaal risico's met zich mee. Maar het is ook ontzettend leuk en leerzaam. In deze blog deel ik de voor- en nadelen van starten als freelancer of ZZP'er.

De voordelen van voor jezelf werken

Als ondernemer hoef je niet gelijk een groot bedrijf op te willen zetten met minstens 20 man personeel onder je. Een bedrijf kan ook prima een eenmanszaak zijn. De meeste freelancers/ZZP'ers maken van hun passie hun beroep. Ze doen dus wat ze ook echt leuk vinden om te doen, en waar ze goed in zijn. Voor wie droomt van meer vrijheid en zelfstandigheid in zijn/haar werk kan het beste voor zichzelf beginnen. Je werkt dan niet voor een baas, maar bent zelf ondernemer. Voordelen hier van zijn bijvoorbeeld de flexibiliteit die het met zich mee brengt: je kan zelf je uren bepalen. Ook bepaal je je eigen tarieven, per uur of per opdracht. En je kunt ervoor kiezen om verschillende opdrachten aan te nemen van uiteenlopende opdrachtgevers. Dit maakt het werk wat je doet afwisselend. Geen dag is hetzelfde als je freelancer bent!

De nadelen van voor jezelf werken

Ondernemer zijn brengt natuurlijk ook risico's en nadelen met zich mee. Dat is algemeen bekend. Het is dan ook belangrijk dat je hier rekening mee houdt als je freelancer wilt worden. Een nadeel is bijvoorbeeld de onzekerheid die ondernemen met zich mee draagt. Je kan in het begin niet verwachten dat je elke maand dezelfde omzet draait. In sommige maanden zul je het wat drukker hebben met opdrachten, andere maanden kan het erg rustig zijn. Je krijgt ook niet doorbetaald als je bijvoorbeeld ziek bent of arbeidsongeschikt raakt. Verder kun je te maken krijgen met dubieuze debiteuren. Dit zijn klanten die hun factuur te laat of zelfs helemaal niet betalen. Dit gebeurd helaas nog steeds erg vaak, zeker bij freelancers die net begonnen zijn. Dit is dan ook een grote ergernis. Wil je echter gedekt zijn voor dit soort narigheden, dan zou je je ervoor kunnen kiezen om je omzet te laten verzekeren.

Lees je van tevoren goed in: zorg voor een buffer

Als je gaat starten als freelancer/ZZP'er, wil je het natuurlijk meteen goed doen. De nadelen kunnen flink ingeperkt worden als je je van tevoren goed inleest en je goed voorbereid op ongemakken. Een oplossing voor de eerdergenoemde nadelen is door ervoor te zorgen dat je altijd een buffer hebt. Zo kom je niet van de een op andere dag zonder geld te zitten. Met een buffer dek je jezelf in voor de maanden dat je bijna geen opdrachten hebt of als je om wat voor reden dan ook een tijdje niet kunt werken. Of als je te maken hebt met dubieuze debiteuren die te laat of niet betalen. Voor jezelf beginnen is niet makkelijk, maar als je erin slaagt een winstgevend bedrijfje op te zetten met iets wat je leuk vindt, is het alle moeite waard!

Leave a comment